Theo Claassen
Geboren op de boerderij ontwikkelde Theo Claassen een grote fascinatie voor de natuur en voor water in het bijzonder. Zo werkte hij na zijn studie biologie onder andere in Friesland bij Rijskwaterstaat. Gestaag groeide bij hem de interesse voor alle minder harde aspecten van water. Claassen is hiermee een van de weinige wetenschappers die open staat voor alle wijsheidsbronnen.
“Lange tijd, van 1977 tot en met 2014, was ik werkzaam als aquatisch ecoloog. Het werkgebied betrof de provincie Friesland, de meest waterrijke provincie van ons land. Waterkwaliteitsonderzoek en -beheer ontwikkelden zich in deze periode tot een volwaardige taak van de waterbeheerder, ingekaderd in de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (WVO) en vanaf 2000 in de EU Kaderrichtlijn Water (KRW). Die gehele ontwikkeling is voor de Friese situatie uitgebreid beschreven in het in 2014 verschenen boek ‘Een duistere geschiedenis opgehelderd‘. Ecologie kreeg een steeds belangrijker gewicht in de schaal bij de beoordeling van de waterkwaliteit. Immers naast de fysisch-chemische toestand van het water zijn de aquatische flora en fauna goede indicatoren voor de overall waterkwaliteit.”
Bij al het waterkwaliteitsonderzoek ligt de focus op de fysisch-chemische stoffen en (micro)biologische organismen in het water. Het water zelf blijft daarbij buiten beeld. Water als zodanig blijkt echter meer dan louter een grote verzameling H2O moleculen. Water toont op vele fronten een afwijkend gedrag van wat fysisch-chemisch van dit kleine molecuul verwacht zou worden. Er zijn ruim 70 anomalieën van H2O bekend. Water – vloeibaar tussen 0 en 100 °C, een bijzonder groot traject vergeleken met op H2O gelijkende moleculen – kent een inwendige structuur, door sommigen als vloeibare kristallen aangeduid en het water heeft een zekere energie, de moleculen trillen met een specifieke frequentie, net zoals alles een zekere trillingsfrequentie vertoont. Deze intrinsieke eigenschappen van water verdienen meer aandacht dan dat ze momenteel krijgen. Wel is er in wat heet ‘alternatieve kringen’ groeiende belangstelling voor dit aspect van water. In het boek ‘Het Wezen van Water‘, verschenen eind 2019, staat beschreven wat daarover zoal bekend is en wat de duiding daarvan kan zijn.
Ontdek de boeken van Theo Claassen
Regelmatig brengen wij nieuwe boeken voor u uit. Ontdek hier de boeken van deze auteur.